Suomen kivikeskus

Juuan Nunnanlahdessa sijaitseva Suomen Kivikeskus näyttelyineen sisältää Suomen oloissa ainutlaatuisen kokonaisesityksen kivestä ja sen käyttötavoista vuosituhansien takaa nykypäivään. Rakennuksen kidemuodoista johdettu arkkitehtuuri tarjoaa poikkeuksellisia tilavaikutelmia. Kahteen kerrokseen sijoittuvien näyttelyiden yhteispinta-ala yli 700 m2.

Näyttelyt on rakennettu KIVI-teemaa eri näkökulmista esittelevien sisältöjen ympärille. Keskusaulassa mineraalit, kivilajit ja niissä näkyvät rakenteet kuvataan osana Suomen ja koko maapallon geologista kehitystä. Aulaa ympäröivissä saleissa aiheina ovat kiven käyttötavat vuosituhansien takaa nykypäivään. Massiivisesta kiviportista alkava näyttelykierto johtaa megaliittikäytävän kautta kiven käytön historiaa esittelevään saliin, jonka keskuksena on muinaishauta. Kivi kankaana –osasto on luolaksi sisustettu tila, jossa kerrotaan kivipinnoille laaditusta esihistoriallisesta kalliotaiteesta.

Suomen vuoriteollisuuden vaiheet esitellään näytekivien ympäröimän interaktiivisen kartan avulla. Vitriinien näytteet ja esineet havainnollistavat geologisista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden moninaisuuden tavallisen ihmisen jokapäiväisessä elinympäristössä. Kivi rakentamisessa –aihekokonaisuus sisältää Suomen luonnonkiviteollisuuden tuote- ja yritysesittelyt sekä tärkeimmät tuotannossa olevat kivityypit eri tavoin pintakäsiteltyinä suurina laattoina. Näyttelyn aarrekammion vitriineissä on kivi- ja mineraalimaailman valioyksilöitä taide-esineiksi työstettyinä. Geologisen tutkimuksen keskeisiä menetelmiä ja niillä saatuja tuloksia esitellään omassa teemasalissa.

Toisen kerroksen näyttelytiloihin on sijoitettu poikkeuksellisen edustavia mineraalinäytteitä. Esillä on mm. Suomen laajin kokoelma ultraviolettivalossa voimakkaissa väreissä hohtavia fluoresoivia mineraaleja. Osa tiloista on varattu vuosittain vaihtuville näyttelyille, joiden valinnassa huomioidaan yhteys Kivi-teemaan.

Suomen Kivikeskus sijaitsee vuolukivilouhimon ja siitä louhittua kiveä jalostavan tuotantolaitoksen läheisyydessä. Alueella on mm. kahvila-ravintola, kivipiha, kaivosmuseo, tehtaankauppoja ja uuninäyttely.

Suomen kivikeskus
Näyttelyn aulan kivipallot pyörivät kevyesti vesikalvon päällä. Suurin pallo on spektroliittia ja painaa 1100 kg. Kuva: Jari Väätäinen, GTK

Aihepiiristä muualla

Nimi: Suomen kivikeskus
Kunta (paikannimi): Juuka
Kategoria: Valtakunnallinen
Tyyppi: Erikoiskohde, Kivikeskus
Koordinaatit (WGS84): 29.43875863, 63.17602374
Koordinaatit (Euref): 622763.0029, 7007533.5410

Koordinaatit kuvassa

Suomen kivikeskus (QR)