Meerlammen jyrkänne ja lohkareikko

Meerlammen kalliojyrkänne ja lohkareikko muodostavat yhdessä vaikuttavan luontokohteen. Jyrkänteen alaosassa on noin 8 m leveä lippamainen kalliotörmä, jonka ryhmyisessä pinnassa kuvastuu erikoisella tavalla kiven voimakas rakoilu. Jyrkänteen edustalla on kaksi erittäin suurta lohkaretta, joiden välissä on kapea käytävä. Toisessa lohkareessa on luolamainen halkeama, joka kapenee sisäänpäin. Enimmillään halkeaman korkeus on 3–4 metriä ja leveys yli metrin.

Jyrkänteen ja lohkareiden pääkivilaji on Nuuksion graniitti. Kiven punertava väri johtuu kalimaasälvästä. Nuuksion graniitti on syntynyt vanhempien sedimenttikivien sulaessa ja kiteytyessä uudelleen nykyiseen asuunsa noin 1 850 miljoonaa vuotta sitten maankuoren keskiosissa. Pitkä kulutuskausi on paljastanut syvällä kiteytyneen graniitin nykyiseen maanpintaleikkaukseen.

Kohteelle on matkaa Nuuksiontieltä noin 700 metriä ja Solvallan urheiluopistolta ulkoiluteitä pitkin vähän toista kilometriä. Meerlammen jyrkänne ja lohkareikko ovat myös Espoon kaupungin luontokohde 13.23.

Nimi: Meerlammen jyrkänne ja lohkareikko
Sijainti: Espoo, Solvalla
Kategoria: Paikallinen
Tyyppi: Kallioperä ja maisema
Koordinaatit (WGS84): 24.57647, 60.292823
Koordinaatit (Euref): 366037.816621, 6686484.331372

     Kohteen koordinaatit                Kohteen verkko-osoite

meerlammen_jyrkannemeerlammen_jyrkanne_web