Lampivaara ametistikaivos

Ametisti on läpinäkyvä, violetin värinen kvartsi. Sen värin aiheuttavat kvartsikiteen hilassa olevat rauta- ja alumiiniatomit. Mikäli ametisti ei ole läpinäkyvää, puhutaan ametistikvartsiitista. Suomen suurin ametistiesiintymä on vuonna 1985 löydetty Luoston Lampivaara, jossa nykyään toimii Arctic Ametisti Oy:n turistikaivos. Lampivaaran ametistit syntyivät Karjalaisen vuorenpoimutuksen aikana, 1 800-2 000 miljoonaa vuotta sitten, jolloin ametistit kiteytyivät kvartsiitin rakoihin ja onkaloihin tulvineista kuumista, piihappoisista, hydrotermisistä liuoksista. Lampivaaran ametistit ovat tummia ja usein hyvin suuria, läpimitaltaan 5-15 cm. Savukvartsista, valkeasta lumikvartsista ja ametistista koostuvat sekakiteet ovat yleisiä. Kaivoksesta on löydetty ametistionkaloja, joista suurin, halkaisijaltaan lähes kaksimetrinen, on Helsingin yliopiston kokoelmissa. Kaivoksesta löydetty, 600 kiloa painava kidesykerö on Rovaniemellä Arktikumissa.

Lampivaaran ametistiesiintymä on Pyhä-Luoston kansallispuiston sisällä. Sinne järjestetään Luostolta opastettuja käyntejä ympäri vuoden, paikalle johtaa myös opastettu kävelyreitti.

Lampivaara ametistikaivos
Ametisteja Lampivaaran ametistikaivoksesta. Viistekiven läpimitta 7 mm. Kiteiden päissä on usein viistekiviksi soveltuvaa ainesta. Kuva: Kari A. Kinnunen

Aihepiiristä muualla

Nimi: Lampivaara ametistikaivos
Kunta (paikannimi): Pelkosenniemi
Kategoria: Valtakunnallinen
Tyyppi: Erikoiskohde, Kaivos
Koordinaatit (WGS84): 26.94003397, 67.11989631
Koordinaatit (Euref): 497398.2179, 7444747.1653

Koordinaatit kuvassa

Lampivaara ametistikaivos (QR)