Kasavuoren näköalakallio ja geokohteet

Punertavasta mikrokliinigraniitista koostuvan Kasavuoren kallioinen huippu kohoaa 44 metriä merenpinnasta. Lakialueelta Suomenlahdelle avautuvaa näkymää on sanottu Espoon kauneimmaksi. Graniitille ominaisen vaakarakoilun vuoksi rinteet ovat paikoin porrasmaisia. Graniitista voi löytää suurina hajarakeina tummanpunaisia granaattikiteitä.

Viime jääkaudella mannerjäätikkö ja sen pohjassa kulkeutunut kiviaines kuluttivat ja silottivat Kasavuoren lakea ja rinteitä. Jäätikön kulutusmerkkejä ovat mm. sirppimurrokset. Ne ovat Kasavuorella noin 10–30 cm leveitä ja kaartuvat luoteeseen, siis jäätikön tulosuuntaan. Sirppimurrokset ovat syntyneet jäätikön alustaansa kohdistaman paineen ja repivän toiminnan seurauksena ja ne esiintyvät usein muutaman murroksen peräkkäisenä sarjana.

Mannerjäätikön alta runsaat 13 000 vuotta sitten vapautuva Kasavuori jäi Baltian jääjärven piiriin. Tällöin sen rinteille putosi syvässä vedessä yli lipuneiden sulavien jäävuorien kuljettamia rapakivilohkareita. Lohkareet ovat peräisin itäisestä Suomesta. Kasavuoren huipulle johtavan polun varrella olevassa lohkareessa näkyy hyvin rapakivelle ominainen rapautuminen eli moroutuminen, jonka edetessä kivi hajoaa pitkän ajan kuluessa soraa muistuttavaksi irtonaiseksi massaksi.

Kasavuoren laelle pääsee polkuja pitkin sekä koillisesta Soukansalmentien jatkeen pyörätieltä, että idän suunnasta Kasavuorenrinteen päästä. Kasavuorta esitellään myös Espoon kaupungin luontokohteissa 4.16 ja 4.17.

Nimi: Kasavuoren näköalakallio ja geokohteet
Sijainti: Espoo, Soukka
Kategoria: Valtakunnallinen
Tyyppi: Kallioperä ja maisema
Koordinaatit (WGS84): 24.664958, 60.131234
Koordinaatit (Euref): 370291.038969, 6668319.048336

     Kohteen koordinaatit                Kohteen verkko-osoite

kasavuoren_nakoalakalliokasavuoren_nakoalakallio_web