Hanikan rapakivi-siirtolohkare

Hanikan siirtolohkare on noin 5 m korkea, teräväsärmäinen ja tyypiltään viborgiittista rapakiveä. Kivipinnalla näkyviä pyöreitä kalimaasälpärakeita ympäröi siis usein vaalea plagioklaasikehä. Kivilajin perusteella lohkare on peräisin idän suunnasta Viipurin rapakivi­alueelta ja kulkeutunut nykyiselle paikalleen Baltian jääjärvessä ajelehtineen jäävuoren mukana.

Koska rapakiven keskitiheys on 2,6 tonnia/m3, kuutiometri rapakiveä vaatii makeassa vedessä kelluakseen vähintään 1,6 tonnin nosteen. Koska makeassa vedessä kelluvan puhtaan jään kantavuus 0,1 t/m3, voidaan laskea, että rapakivilohkaretta kuljettaneen jäävuoren on täytynyt olla tilavuudeltaan enemmän kuin 16 kertaa lohkaretta suurempi. Todellisuudessa kelluvan jäätikköjään kantavuus on sen sisältämien ilmakuplien vuoksi esitettyä suurempi.

Hanikan lohkareen tilavuus on noin 70 m3 ja se painaa noin 180 tonnia. Mittakaavoista saamme käsityksen kuvittelemalla esimerkiksi Eduskuntatalon kokoisen jäävuoren (tilavuus noin 10 800 m3). Jäävuorena se olisi pieni, mutta kantavuudeltaan riittävä kuljettamaan ja ripottelemaan pääkaupunkiseudulle ainakin kymmenen Hanikan lohkareen kokoista viborgiittijärkälettä. Jäävuorten mukana idän suunnasta tulleita viborgiittilohkareita löytyy pitkin etelärannikkoa. Baltian jääjärven syvyys vaihteli kulkeutumisreitillä karkeasti arvioiden välillä 80–140 m.

Hanikan viborgiittilohkare sijaitsee Hanikan luontopolun varrella lähellä Suvisaarentien ja Soukanniementien risteystä.  Pari pienempää rapakivisiirtolohkaretta löytyy noin 600 m Hanikan lohkareesta itään Suvisaarentien pysäköintipaikan pohjoispuolelta. Kolmas viborgiittisiirtolohkarekohde löytyy Hanikan lohkareesta 1 250 m pohjoiseen Soukanväylän länsipuolelta (Kastevuorenkuja 3:n pysäköintialueen pohjoispuolella). Mainitut kohteet esitellään myös Espoon Kaupungin luontokohteina 4.20, 4.23 ja 4.15.

Hanikan rapakivi-siirtolohkare

Hanikan rapakivi-siirtolohkare. Kuva: Toni Eerola, GTK

Aihepiiristä muualla

Espoon arvokkaat geologiset kohteet, Liidia Petrell, 2006

Kotinurkilta kallioille: Espoon luontokohteet, Espoon kaupunki

Nimi: Hanikan rapakivi-siirtolohkare
Sijainti: Espoo, Hanikka
Kategoria: Maakunnallinen
Tyyppi: Kallioperä, Lohkare
Koordinaatit (WGS84): 24.680707, 60.129665
Koordinaatit (Euref): 371159.502034, 6668113.559388

     Kohteen koordinaatit                Kohteen verkko-osoite

hanikan_rapakivi_siirtolohkarehanikan_rapakivi_siirtolohkare_web