Astuvansalmen kalliomaalauksia, Ristiina.

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Astuvansalmen jyrkänteestä Yöveden salmessa voi järveltä päin katsottaessa tunnistaa valtavat puolittain sivuun kääntyneet kasvot. Kallio on antropomorfinen eli sen muodossa on jotain ihmismäistä. Jyrkänteessä on kovera, mannerjäätikön silottelema osio, jonka halki kulkee tumman gneissin ja vaalean graniitin kontakti. Graniittiseen osaan on punavärillä tehty 16 m leveä ja 8-11,5 m nykyisen Saimaan pinnan yläpuolella oleva kuvakenttä. Siinä on kaikkiaan noin 60 kuvaa: hirviä, ihmisiä, veneitä yms. Kuvakentän alla on järvi ja vieressä lippaluola. Järvestä on sukellustutkimuksissa löydetty neljä meripihkariipusta, Ukko, Akka, Poika ja Karhu, ja maalta kampakeraamisen ajan nuolenkärkiä.

Kuvat on maalattu veneestä tai muinaisen Saimaan jäältä. Rannansiirtyminen ajoittaa ylimmät kuvat varhaisen kampakeramiikan ja alimmat Vuoksen puhkeamisen aikaan. Väri oli vereen, rasvaan tai muuhun vastaavaan sekoitettua punamultaa eli hematiitin värjäämää maa-ainesta. Todennäköisesti raaka-aineena on ollut soista peräisin oleva rautamineraalien ruskettama keltamulta, jota kuivatettiin auringossa tai hehkutettiin nuotiolla. Tällöin rautamineraalit muuttuivat verenpunaiseksi hematiitiksi, varsinaiseksi punamullaksi. Kallion pinnassa väriä suojaa ohut, valuvesistä sen päälle saostunut opaalimainen piidioksidi- eli silikakerros.

Astuvansalmelle vie viitoitettu polku Ristiinan–Puumalan maantien varrelta olevalta pysäköintipaikalta. Polun pituus on noin 2 km ja se on paikoin kivinen ja juurakkoinen. Paikalle pääsee myös veneellä ja talvella suksilla järven jäätä pitkin. Kuvakentän alapuolelle on rakennettu katselulava opastauluineen. Lähellä on myös laavu ja tulentekopaikka sekä yleinen venelaituri.

Astuvansalmen kalliomaalaukset
Astuvansalmen kalliomaalaukset ja katselulava. Kuva: Tapani Tervo, GTK

Aihepiiristä muualla

Nimi: Astuvansalmen kalliomaalaukset
Kunta (paikannimi): Ristiina
Kategoria: Valtakunnallinen
Tyyppi: Erikoiskohde, Kalliomaalaus
Koordinaatit (WGS84): 27.54698923, 61.44392041
Koordinaatit (Euref): 529008.1570, 6812377.0000

       Koordinaatit kuvassa                            Verkko-osoite kuvassa

Astuvansalmen kalliomaalaukset (QR) Astuvansalmen kalliomaalaukset (QR)